به گزارش قدس آنلاین، هادی تیزهوش تابان، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و فدراسیون روسیه با استناد به آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران از افزایش بیش از ۶۰ درصدی صادرات ایران به کشور روسیه از ابتدای امسال تاکنون خبر داد و گفت: برای توسعه صادرات در کشور باید زیرساختهایی از جمله لجستیک مورد بازنگری قرار گیرد، این ظرفیت در مرز آستراخان با ایران وجود دارد از این رو از سال ۱۳۹۶ سرای تجاری ایرانیان در شهر آستراخان تأسیس شده است. این سرای تجاری بهعنوان یک مرکز اقتصادی میتواند زمینه و تقویت حضور صادرکنندگان در روسیه را فراهم کرده و سکوی تجارت با این کشور باشد.
راهاندازی خانه تجارت ایران در کشورهای دیگر
احمد اصل رکنآبادی، مشاور فراکسیون تسهیل تجارت داخلی و خارجی مجلس شورای اسلامی نیز از راهاندازی خانه تجارت خارجی در کشورهای دیگر خبر داد و اظهار کرد: طی جلسهای که فراکسیون تسهیل تجارت داخلی و خارجی مجلس شورای اسلامی با رئیس سازمان توسعه تجارت داشت طرح ۱۴ بندی راهاندازی ۱۹۵ خانه تجارت ایران در کشورهای دیگر داده شده است.
وی ادامه داد: برای حرکت تجارت خارجی ایران در کشورهای دیگر نیاز به رایزنهای اقتصادی بیشتری داریم تا امروز بخشهای خصوصی از طریق اتاقهای بازرگانی این مسئولیت را به دوش کشیدهاند و دولت نیز تلاشهای قابل توجهی برای توسعه صادرات کرده است اما کافی نیست.
رکنآبادی با اشاره به توسعه صادرات محصولات پتروشیمی گفت: بر اساس آمارهای موجود کشور روسیه دارای مواد اولیه برای تولید محصولات پتروشیمی است؛ اما همیشه میزان تقاضای آن بیشتر از تولید است، از این رو سالانه ۳۰ میلیارد دلار واردات انواع محصولات پتروشیمی دارد و کشورمان میتواند از این فرصت به بهترین شکل استفاده کند باید برای سرمایهگذاران در این حوزه مشوقهایی در نظر گرفت.
گفتنی است؛ با وجود آنکه در حدود دو سال گذشته و تحت تاثیر شیوع کرونا، میزان صادرات ایران به بسیاری از کشورها کاهشی شده و تنها در چند ماه اخیر برخی از این آمارها اصلاح شده است؛ اما برآوردها نشان میدهد که در این مدت میزان تجارت با اوراسیا روند افزایشی خود را حفظ کرده است.
گزارش اتاق بازرگانی تهران از وضعیت تجارت مشترک میان ایران و اورسیا در هشت ماهه سال جاری نشان میدهد که تجارت مشترک میان دو طرف روند افزایشی خود را در اکثر حوزهها حفظ کرده است.
در طول این مدت، ایران به اوراسیا نزدیک به ۶۹۰ میلیون دلار صادرات داشته و حدود یک میلیارد و ۸۶ میلیون دلار نیز واردات داشته است. به این ترتیب صادرات ایران به این منطقه ۳۸ و واردات از این منطقه ۴۱ درصد رشد داشته است. همچنین صادرات به اوراسیا حدودا دو درصد از کل صادرات ایران به شمار میرود و واردات از این منطقه نیز ۳.۴ درصد از آمار کلی محسوب میشود.
در میان کشورهای عضو اوراسیا، روسیه اصلیترین شریک تجاری ایران به شمار میرود. در طول این مدت ایران از روسیه حدود یک میلیارد و ۲۴ میلیون دلار واردات داشته که نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش ۴۲ درصدی را نشان میدهد و همچنین صادرات ایران به این کشور نیز به ۳۷۰ میلیون دلار رسیده که افزایشی ۲۹ درصدی را نشان میدهد.
بیش از ۹۰ درصد از کل واردات ایران از اوراسیا به روسیه مربوط میشود و در طول این مدت قزاقستان تنها ۳۷ میلیون دلار، ارمنستان ۱۵ میلیون دلار و بلاروس ۵.۶ میلیون دلار صادرات به ایران داشتهاند. تراز تجاری کل منفی ۳۹۷ میلیون دلار بوده، هرچند تراز ایران جز روسیه، با دیگر کشورهای اوراسیا مثبت است.
در فهرست کالاهای صادراتی ایران به اوراسیا، میوههای خوراکی اصلیترین کالا با سهمی ۳۴ درصد بوده است و پس از آن مواد پلاستیکی، سبزیجات و چدن، آهن و فولاد قرار دارند.
در میان کالاهای وارداتی نیز گندم سهمی ۶۱ درصدی داشته و پس از آن چربیها و روغنهای حیوانی، چوب، دیگهای بخار و ماشین آلات قرار دارند.
منبع: ایرنا
نظر شما